Fredag – vårdag

26/1-17

 

Fredagen gick i ett mer igenkänt tempo än vad torsdagen hade gjort.

Nuri kom och hämtade mig som vanligt, lite för tidigt då jag inte hunnit äta lunch.

 

Vi begav oss till skolan där Miss redan var i full gång med städningen med barnen som hade vattnat hela skolgården, för att binda samman dammet som annars flyger runt som en mindre sandstorm.

cimg2728

Jag fick med mig några av dem yngre killarna och plockade upp det skräp som samlats runt skolan under veckan, en anteckningsbok, kolapapper, tuggummipapper och nudelpåsar är bara en liten del av den dagliga nedskräpningen.

Killarna skötte sig bra på egen hand så jag släppte dem och inspekterade klassrummen istället.

I varje klassrum fanns där något som kunde plockas, delar av en penna, tuggummipapper, kolapapper och papper från en textbok. Jag letade upp några från varje klass till att ta hand om sitt klassrum medan jag fortsatte till baksidan på skolan.

Här hade ingen varit och städat sedan jag kom hit. Så här fanns en egen sopsäck med samma skräp som funnits inne i klassrummen.

Jag gick tillbaka till framsidan och pekade ut några av tjejerna i dem högre klasserna som bara suttit still på muren sedan jag kom dit.

cimg2730

Vi gick bak på skolan och plockade vad skräp där fanns. Några av killarna som jag satt igång innan kom från motsatt håll och plockade.

Jag tog ett helvarv runt skolan och hittade lika mycket skräp på min runda som tre studenter gjort.

Det positiva är iallafall att dem börjar sortera skräpet var för sig.
Efter städningen sa Nuri att det var dags för en tävling mellan eleverna, dem skulle delas in i fem grupper med en mix av alla klasserna och svara på frågor.

Tidigare hade han förklarat, på väg till skolan att vi slutade 1300 idag, eftersom det var fredag.

Jag hade bra varit på skolan under tre fredagar tidigare men ingen av gångerna hade vi slutat så tidigt eller haft en tävling mellan klasserna.

Jag satte mig i bakgrunden och drack kaffe under tävlingen som jag inte förstod något av, eller vem som vann i slutändan.

 

Jag separerade med Nuri och Miss på det vanliga stället efter skolan. Solen värmde så jag behövde ta av mig min powerhoudie, jag packade ner den i ryggsäcken och vandrade ner till skolprojektet för att ta bättre bilder än dem jag försökt ta dagen innan. Men skymningen hade gjort att dem blev för mörka.

DCIM100GOPRO

Dessa bilder är till för planeringen i nästa stadie av skolprojektet, när andra byggnader ska byggas.

En kantin med tillhörande materialshop. Ytterligare en byggnad med klassrum och en aula ovanpå detta. Resterande är bara i planeringsstadiet än så länge och behöver mer bearbetning innan något kan sägas klart.

Men en sak är säker i alla fall. Pemba vill ha med mig även på denna delen av projektet, med sponsorer, idéer och planering samt ritningsskissning.

 

Frågan är om jag kanske behöver bosätta mig här nästa gång jag kommer hit(?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.