Basic Sanitation

23/12-16

 

Idag var det fredag och sista dagen i skolan för den här veckan.

Det innebar städdag innan sjäva undervisningen kunde börja, ett perfekt tillfälle att introducera hygien och källsortering för barnen.

Källsorteringen kräver nog lite mer tid framför tavlan innan vi kan ta det rent praktiskt men personhygienen kunde inte ha haft ett bättre tillfälle.

CIMG2061 (Small).JPG

När jag kom till skolan var städningen redan i full gång och en liten eld hade tänts utanför toaletten. Här brändes allt som hade städats ut ur klassrummen, oavsett om det var löv, papper, godispapper, plastpåsar, penor eller metal. ALLT hamnade i elden.

Jag förklarade för Nuri att detta inte kunde ske, framförallt inte med barnen ståendes runt elden inandades röken och dem toxiner som lösgjordes från plast, rhododendron och kulspetspennor.

Jag fick ett svar som tydde på att vetskapen om källsortering och giftig rök inte var något som är etablerat inom området. Vilket i sin tur är bra för då kan man ta itu med det från grunden, o andra sidan så betyder det att kunskapen inte spridits pga. nonchalans.

 

Jag rotade runt lite i elden medan barnen kom med små sopkärl fyllda med allt möjligt skräp, som häldes ut rakt på elden.

Jag pekade och motade bort barnen att dem inte skulle hälla mer direkt på elden utan sidan om istället medan Nuri förklarade varför.

Vi fick tända om elden med lite papper och en ny tändsticka. Sedan elda upp dagens hopskrap, jag rotade lite längre ner i askan med en pinne och förstod att det fanns obränt material längre ner.
Massa papper, en plastflaska, tuggummipapper, och ett järnföremål kom till ytan, Jag tog bort järnföremålet och några nyanlända Rhododendronkvistar för att låta elden äta upp så mycket av det övriga materialet istället. Jag förklarade även här för Nuri att grenar och kvistar kunde vi bara kasta ut för branten tillbaka till skogen eftersom det var där den typen av material hörde hemma.

CIMG2062 (Small).JPG

När jag började se slutet på eldandet fick jag så tanken att personhygien är en bristvara bland barnen och motivationen till varför dem ska tvätta sig efter städningen inte kunde vara mer berättigad.

Jag förklarade för lärarna att jag ville ha alla barn på ett led mot vattenfontänen för att dem skulle tvätta sig, och att lärarna skulle översätta det jag förklarade för barnen.

Jag berättade så varför man ska tvätta sig och vad som kan hända annars och när man borde tvätta sig.

Efter lite anvisningar från lärarna så började barnen så tvätta sig och jag förklarade igen för Nuri att jag ville ha alla uppradade på ett led igen efteråt med ansiktena mot mig och händerna utsträckta… Dags för inspektion.

Dem som inte klarade inspektionen fick tvätta sig en gång till och efter en andra gång i vattenfontänen så godkändes alla, även lärarna och inspektören själv.

 

Nu kunde dagens undervisning börja.

Nästa vecka tar vi nästa steg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.