Exploring Kathmandu

15/12-16

 

Redan vid ankomsten till Kathmandu berättade Pemba för mig att vi skulle träffa en annan vän till honom dagen efter. En annan svensk, journalist dessutom.

cimg1729-small

Vi kom hem till Pemba vad som verkade vara mitt i natten men i själva verket var klockan runt middagstid. Efter att ha hälsat på pappa, Pemba som stod och tittade ut över markerna på balkongen gick jag upp till det som skulle bli mitt rum för att lämna min packning.

Jag hade blivit tilldelad Pembas bönerum, ett stort rum med dubbelsäng, utanför dörren till vänster fanns toaletten med egen dusch!

 

Vi begav oss ner till familjens del av huset och hälsade på resterande familj, fru Pemba, och Pembas barn.

Efter att ha blivit visad till soffan kom snart mat farandes en lokal soppa som smakade limegräs och korriander(?) kunde inte riktigt placera smaken men kände väl igen den hemifrån.

 

Andra dagen hade Pemba ordnat så att jag och hans andre vän Thomas, som spenderade sin sista dag i Kathmandu, skulle få en sightsing runt staden med en lokal guide.

Vi besökte bla den största Tulpan, ett tempel som alla Budister någon gång i livet kommer att besöka. Under tiden där fick vi bevittna ett bröllop.

Vi hade våran egna chafför med oss som tog oss runt till dom olika platserna, bla. Monkeytempel som är ett stort tempel beläget med utsikt över hela Kathmandu Valley. Och som namnet tipsar om så finns här en massa apor som strövar fritt omkring.

 

Vi fick dessutom bevittna en begravning som tog plats vid vårt sista mål. Kroppen lindades in i linnen och täcktes av blommor innan man bar den avlidne till andra delen av floden där man förberett ett bål där den döde brändes.

cimg1713-small

Dagen efter skulle Pemba och Thomas på ett möte hos ett lokalt företag, där jag fick följa med som extra resurs, själva mötet visade sig vara för Ola Skinnarmo som hade beställt ett nytt basecamptält, där min produktkunskap kom väl till pass då det handlade om olika tyger, och jag fick agera mellanhand mellan Ola och företagets chef.

Den kvällen gick Thomas, Pemba och jag ut och åt på ett Indiskt ställe 15-20 minuters promenad från Thomas hotell.

 

Dagen efter var det dags för Thomas att åka hem så jag och Pemba åkte in för att ta farväl.

Hotellet är ett av dem bästa i Kathmandu och det syns på interiören och folket som huserar här, Thomas var inte riktigt klar så jag tog ett stråk runt i byggnaden för att se mig om, en korridor med målad historia om Kathmandu och jag kom ut till en annan lobby, med ett 20 tal personer, enligt tvskärmen så var det ännu ett bröllop som hölls här, och samtidigt som jag bestämde mig för att vända tillbaka så bjöd städerskan in mig till bjudningen som tydligen låg en trappa upp.

 

Efter att ha tagit farväl av Thomas så åkte jag och Pemba tillbaka hem efter att ha gjort ett stopp på Supermarknaden och inhandlat lite lyx inför resan till Patle. Snickers, toapapper och lite pasta.

cimg1743-small

Imorgon skulle vi ge oss av till Patle, tidigt (0400) Så det var sängen som gällde så fort vi kom hem.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.