Fors

on

Denna veckan har vi fortsatt vår vattenbaserade utbildning  men gått in på forspaddling för ett tag.

 

Detta innebär att vi har bytt ut forskajakerna mot gummirafts istället, där vi sitter mellan 6-8 personer i och styr tillsammans ner för älvar och forsar. Själva rännandet börjar imorgon då vi åker till Idre och senare till Trysil för att ta oss an lite vitvatten och brusande valsar.

DSC_0009
MR D. går igenom basutrusningen som ska med när man ger sig ut på fors.

En vals är det ställe efter ett vattenfall eller en passage i vattensträckan där vattnet tappar höjd och bildar en turbulent ström tillbaka in mot fallet.

DSC_0005 (1)
En summering av fors, med Reactionwave, face, backwash, boilline och outwash. Grekiska? Allt finns med i bilden och i händelseordning.

vi började veckan med att titta på utrustningen, vilka hand och kroppssignaler man använder, hur man sitter i raften, etc. Vi var även ute och kollade på olika vattendrag för att se hur vattnet ser ut och beter sig runt olika objekt samt för att vi ska kunna identifiera olika passager med, hinder, glada och ledsna valsar, bakvatten och andra vattenfenomen som är nyttiga att kunna när vi ska ge oss ut på älven.

DSC_0016
Terminologi och raftvetts samt en släng guideljugs-genomgång på torrt.

Under tiden som vi befann oss på land passade vi även på att gå igenom hur man sätter upp en rigg för att kunna dra loss raften om denna skulle wrappa runt ett objekt i forsen.

Genomgång av ankringspunkter och till höger en del av ett Z-drag.

 

Wrappa är när båten går upp mot ett objekt och trycks runt objektet av vattenmassorna som passerar. Detta kan leta till allvarliga skador om någon fastnar mellan raften och objektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.