SOS! Driftstörning på hög höjd, påbörjar evakuering!

on

Evakuering är något som kan behöva inledas på en skidanläggning och innefattar en del riskfyllda moment och eventuella komplikationer, så som köldskador och hypotermi, kläm och skärsår och för att inte glömma den psykiska påfrestningen av att inte veta exakt vad som händer eller har hänt och varför man sitter still 6 meter upp i luften medan det springer folk under en kors och tvärs.

DSC_0045_4
Skidpatrullen instruerar Driften hur man mäter ut stegens placering till sittliften.

I tisdags inledde vi en evakueringsövning och utbildning av personalen från ”Driften”- alltså  dem som har hand om liftsystemet på Säfsen, ihop med några från kökspersonalen och någon enstaka från skidlärarna.

Övningen gick ut på att deltagarna skulle få öva på att rädda gäster som satt fast i sittliften med hjälp av stegar och ett räddningsmanskap på fyra personer.

Det hela går till så att sittliften på något sätt stannar, och inte går att starta av någon anledning. Då slås driften av sittliften över till nöddrift som drivs av en diselmotor och liften kan köras med hjälp av drivningen från denna motor.

DSC_0040_8
Som Mr. D ber oss att göra, skaffa ett helikopterperspektiv på omgivningen.

Personalen delas in i räddningsgrupper om fyra personer som utrustas med vars en stege och ett räddningskit och blir utkörda/tilldelade en stol i liften. Där tar en i räddningsmanskapet kontakt med personerna i liften och berättar vad som kommer att hända och vad gästen ska göra. Samtidigt som detta händer placerar övrig personal ut stegen som ska ligga strax framför stolen, på backen och tar fram kastlinan som ska kastas upp till stolen och ner på andra sidan, gästerna får här hjälpa till att trä kastlinan under bygeln på liften och sedan dra den över ryggstödet på stolen. Sedan samlar en andra man, som senare kommer bli säkerhetsankare ihop kastlinan samtidigt som resterande manskap reser stegen till en lodrätt position och håller den där. Säkerhetsankarmannen går då ut med linan i pisten och ser så att höjdförhållandet mellan stol och stege stämmer överens. Efter eventuell finjustering av stegens höjd, blir gästerna ombedda att höja bygeln på stolen och greppa tag om ryggstödet som en extra säkerhet.

Sedan läggs stegen ner försiktigt med hjälp av gästerna för att parera eventuella klämrisker, så att toppen på stegen snuddar vid stålramen som håller hela stolliften på plats. under tiden går säkringsmannen upp i backen i liftstråket igen och sätter sig ner med hälarna djupt nedborrade i snön och lägger säkerhetslinan runt midjan, utan att lägga ihop dem två delarna av snöret. När stegen sedan är på plats och fixerad med hjälp av två personer på var sin sida vid foten på stegen så instruerar personen som sköter dialogen vad som kommer att hända här näst.

DSC_0043_7.JPG
Klättrat i stege med pjäxor för? Detta kommer bli halt.

”Jag kommer nu klättra upp till er och hjälpa er att klättra ner en och en, genom att börja med dig i mitten!” Sedan klättrar instruktören upp på stegen och instruerar vederbörande att greppa stegen med sin vänstra hand och sedan lätt svinga sig in med höger ben. Sedan går instruktören gemensamt med gästen ner för stegen, där instruktören har gästen rumpa näst intill mitt i ansiktet och håller sig nära inpå för att vid eventuellt fall kunna klämma fast gästen mellan sig själv och stegen.

När gästen sedan kommer ner till marken frågas denna om den är okej och ges ett skipass numrerat 1-200 och dirigeras upp till Världshuset där kökspersonal och sjukvårdare från räddningstjänsten står beredda med varm dryck, läkarvård och värme. Här hålls gästerna kvar tills alla är nere och en debriefing kan startas för att förklara vad som har hänt och varför.

 

Innan hela räddningsarbetet dras igång informeras SOS med vad som hänt, hur många som befinner sig i liften, där man uppskattar antalet gäster genom att räcka ut hur många som sitter i dem tio första stolarna och gångar med 50. Man informerar om gällande väder, temperatur i dalen och på toppen, samt hur många räddningsgrupper man kommer att stå med.

DSC_0049_5
Räddningskitet för ett tvåmanna-team, Höjdare och Säkrare.

Höjdare och säkrare.

Ett annat tillvägagångssätt att evakuera sittliften är med ett team på två personer, en höjdare och en säkrare, med hjälp av klätterutrustning, däribland en grigri och ett rullblock. Efter en klassisk kamratkontroll som görs vid all klättring, där säkraren och höjdaren kontrollerar att all utrustning sitter som den ska och ger varandra klartecken att påbörja klättring i masten klättrar höjdaren upp i masten för att ta sig ner till dem nödställda i sittliften.

Säkraren stannar på marken och säkrar höjdaren när denna klättrar upp på masten och fäster blocket och en hajkrok på vajern, som korgen transporteras på. Sedan firas höjdaren ner till korgen av säkringsmannen på marken som släpper ut klättringsrepet genom sin grigri, kopplat till en T-bygel som gästerna senare använder för att firas ner på.

Först använder höjdaren denna bygel till samma sak som gästerna.

DSC_0021_19
Säkraren säkrar Höjdaren medan denna kopplar in sig på vajern.

Grigri

Detta är en dynamisk repbroms som gör att repet nyps åt vid plötsliga ryck eller tillräckligt högt motstånd. På bromsen sitter ett handtag som fungerar som handbroms där säkringsmannen själv kan reglera hur mycket bromsen ska nypa om repet.

 

Höjdaren anländer till stolen och ställer sig bredbent mot stolens ram för att stå stabilt och för att motverka att stolen svajar mer än nödvändigt. Sedan ställer sig höjdaren uppe på liften och kopplar om sina säkerhetspunkter. Blocket stannar kvar på översidan av stolen medan hajkroken placeras på vajern nedanför stolen. Detta hindrar höjdaren från att falla till marken om en av säkringspunkterna skulle komma av vajern.

 

Under  tiden som höjdaren firas ner på vajern och närmar sig stolen presenterar han/hon sig och frågar om gästernas namn.

Efter detta firar sig höjdaren ner med hjälp av sin grigri på ett två meter långt firningsrep som sitter fastmonterat i blocket, ner till gästerna och sätter sig i ögonhöjd med gästerna, grenslande personen i mitten för att motverka att korgen tippar på något håll.

DSC_0008_27
”Hej, vad heter du? Nu ska jag hjälpa dig ner härifrån.”

Här hissas gästens säkringsanordning upp och höjdaren instruerar hur gästen ska sätta sig i anordningen, som består av en T-bygel och en slinga med ett spänne som sätts runt bröstet innan gästen sätter sig på T-bygeln med ett ben på var sida av mittstången.

Sedan beordras gästen att kasa längre ut på sittdynan och säkraren att ta hem överblivet slack i säkringsrepet. Gästen firas ner till marken och därefter sker samma sak som vid räddning med stege.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.