Första veckan hos Skidpatrullen.

Lägenhetsbyte, innebandy, helkroppsfixering, inskickade ansökningar och skidåkning.

Detta är något av det som hänt under mina första vecka hos Skidpatrullen i Säfsen. Samtidigt som sportlovsfirarna börjar komma upp för att åka skidor under sin lediga tid.

dsc_0010.jpg

Den första veckan är nu avslutad hos Skidpatrullen i Säfsen och det har varit minst sagt en intrycksfull vecka. Med en helkroppsfixering, gipsinslagna armar, och ett helt nytt pistsystem att lära sig. Samtidigt som jag fått ett eget boende i en av bostäderna för anställda.

Hur sätter man egentligen en traktionsskena?

Hur transporterar man en skadad person ner från pisten?

Som skidpatrull ingår det i arbetsuppgifterna att ha koll på säkerheten för tredje part på och omkring skidanläggningen. Man kan se det lite som en arbetsmiljöansvarig med sjukvårdsberedskap. Då detta går lite hand i hand, genom att förebygga skador med dynor runt konstruktioner som kan ge upphov till personskador.

dsc_0013.jpg

På mindre sysselsatta tider under dagarna har jag haft extra uppgifter både från min lärare och från Elias att öva på min skidteknik, göra okulära besiktningar av pisterna och sätta ut avgränsningar runt hinder och potentiella skadekällor, detta sker antingen med skoter eller oftare med skidor. Kvällstiden har spenderats antingen hemma vid datorn eller i sporthallen där vi spelar innebandy 2 ggr i veckan.

dsc_0009.jpg

När jag och Elias inte varit ute på skadelarm i backen har vi suttit ner och diskuterat, planerat och skrivit på vårt projekt, där det alltid finns något att jobba med. Nu har vi skickat in vår vapenlicensansökan, och börjat fundera kring vad vi ska hyra respektive ha med oss själva hemifrån på resan.

Samtidigt försöker vi spåna på ett matschema med inriktning på ”De lux” då vi båda älskar mat och har båda ätit vår andel av grönpåse i våra dagar.

Men självklart har jag med mig några egna påsar för att testa hur dessa beter sig i denna extrema del av världen.

Detta kommer att dokumenteras, precis som resan i sig i både bild, video och text.

 

12747462_10153339491545895_333422415620586011_o

Som en twist på vistelsen här har även denna platsen mynnat ut i ytterligare åtaganden. Om allt går som planerat så kommer jag och Elias hålla i clinics på Vildmarksmässan den 11-13 mars i Stockholm, om hur man sätter ihop sitt egna första hjälpen kit. Och gå igenom L-ABCDE mm för att utöka och bidra med att det kommer finnas fler folk där ute som kommer kunna rädda liv i det första kritiska skedet vid ett olycksfall oavsett ort.

 

Även skolan kommer att finnas på plats och berätta om utbildningen och allt awesome vi håller på med om dagarna, så jag misstänker att jag även kommer befinna mig i denna montior vid något tillfälle.

YH-Fjäll och Äventyrsledarna

2308067

Ansökan till skolan är nu öppen också för er som känner att ni vill ha en utmaning och utbildning i särklass!

Ansökan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.