Inför ”Vinterkyla del 2”

on

 

Första skolveckan är över, med teoretisk isklättring, uppkörning för snöskoter, och längdträning. Utanför skolan har det varit dessto mer arbete med säkerhetsrapporter av olika slag, packning och planering inför kommande vecka och ”Vinterkyla del 2”.

dsc_0005.jpg
Modifiering av utrustning är ett tips från magistern inför vinterturen.

Veckan började med en studiedag, som mjukstart på den nya terminen, denna spenderades med att fila på säkerhetsplanen inför turen som kommer denna veckan. Och egenstudier på plats under tisdagen med utrustningsutdelning och topptursträning med hela klassen.

img-20160112-wa0000.jpg
Man springer inte upp men, stadigt går det.

Dagarna i skolan kom att bli kalla, vilket kändes inte minst under skoterkörningen, där vi fick köra av oss och testa skotrarna en stund innan vi började med själva provet. Som gick ut på att vi skulle köra en slalombana och sedan köra på led ut i skogen, som man gör under en guidad tur på skoter. Detta hade jag redan gjort flera år tidigare under en praktik i gymnasiet där jag agerade skoter och hundspannsguide.

img-20160112-wa0002.jpg
Blir nog till att agera spegel på framtida turer för vissa i klassen.

Detta var dock en skön avslappning från gårdagens lite högre tempo då det var längdträning på skolans egna längdspår.

En annan del av klassen hade redan varit ute i spåret och det innebar att man blev taggad på att ta sig ut.

Ny valla på skidorna, passande för kylan, kläder där efter och jag, Ellen och Johan begav oss upp till skidstadion. Jag kopplade på skidorna och stakade igång. Fästet var bättre än någon gång innan och jag kände att jag faktiskt kom någonstans. Ett uppvärmningsvarv runt den närmsta rundan, innan jag gav mig efter dem andra på ljusspåret, Johan var på väg tillbaka redan efter en kilometer, lite längre fram möte jag några äldre män som också var ute i spåret denna soliga men bitigt kalla dagen. Efter några uppförsbackar, bakhalkningar, och stakningar kom jag ifatt Ellen, och lite senare mötte jag Daniel och Samantha som var på väg tillbaka till stadion, några snabba ord och hejar ramsor fram och tillbaka, fortsatte jag den lilla biten jag hade kvar innan det var dags att vända tillbaka.

Väl tillbaka insåg jag att detta var ett personbästa med noll omkullkörningar, och personligt längdrekord! Detta boostade egot något oerhört, och känslan av att nästa vecka kommer gå smärtfritt infann sig.

dsc_0004.jpg
Frost i skägget, stickande i vaderna från kylan, en eftermiddag i spåret helt enkelt.

Resterande tid har spenderats med datorn och paint för att sammanställa en individuell säkerhetsplan och en gemensam inför kommande vecka. Där det nu är min och B-gruppernas tur att leda hela klassen under fyra dagar i vinterfjällmiljö.

Under tiden som denna tog form kom jag att tänka tillbaka på utvärderingen jag fick innan jullovet. Kanske kunde man få jobba på detta under turen…

dsc_0008.jpg
En gedigen framtida mall för framtidens säkerhetsplaner är nu klar!

Jag frågade Mr D. om jag kunde ta med mitt egna tält för turen för att jobba på den personliga utvecklingen, han frågade vad det var för tält och godkände min önskan, men påpekade att det krävde mer av mig för att göra samma jobb själv som alla andra skulle göra i grupper, med snövallar, tältuppsättning och snösmältning.

Jag sa att jag var medveten om detta och att det skulle lösa sig.

dsc_0007.jpg
Test- och prototyppackning inför veckan betyder lite mer än vanligt i pulkan.

Så nu blir det fyra dagar i Norge  och Femundsmarka, med blandat, gruppdynamik, turskidor, orientering och guidande blandat med egentid, experimentering och utvärdering  av den egna torkade maten.

Detta området var jag i tidigt i höstas under den första höstveckan, för en ensamvandring.

Höstvandring i Femundsmarka

dsc_0006.jpg
Pulka och vintertur innebär lite extra gött i maten. Nu ska bara frukosbullarna fixas. Självklart är det den egna torkade maten som följer med.

Uppdatering om veckan kommer upp efteråt.

 

//Sam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.