Kullamannen och silvergruvan

on

Igår begav jag mig ut på tur i det soliga höstvädret för att slå ihjäl en eftermiddag utan direkt mening.

dsc_0008_4.jpg
Skånes nordvästligaste kust och fyr. ”Mycket väder”

Detta är ett ställe som jag spenderat en del tid i, dels som elev på Naturbruksgymnasiet i Osby under vår klättringskurs, men även som klätterinstruktör, (allt i alloguide) efter att en gammal kollega från Osby ringt och behövt hjälp med en guidning.

Men även under senare år har jag hittat hit, för fiskets skull, tidigt på säsongen.

dsc_0031_2.jpg
Stigarna på Kullen är utmarkerade med tydliga markeringar.

Men denna gången var det för att utforska området med nya ögon, från en annan vinkel då jag inte hade någon aktivitet i åtanke när jag parkerade bilen vid turistparkeringen upp mot Kullens fyr.

Lite irrande och scramblande ner för branten mot tumlarsafarins brygga, där skånska väst möter norr. För att sedan bege mig ner mot lite mer välkända områden, där historia har skrivits och sägner har skipats ur folkmun och forna skrifter.

dsc_0029_2.jpg
Skrönorna fortsätter, med Kullamannens hus, restaurerat.

Det talas om en man, som levde här under 1300-talet, en riddare som dessutom kunde förutspå framtiden, då han förutspådde den dåvarande kungens söners utveckling och deras regeringstider.

dsc_0017_2.jpg
Inte Silvergrottan, dock en av många andra grottor på Kullen.

Genom tiderna har historien om Kullamannen skiftat från att vara tullman som vakade över Sundet in till Öresund och bestämt vilka skepp som skulle klara av passagen, till vanligt folks öden, som vistats på berget.

Eftersom detta är folktro och sägner så kan en annan vinkel vara att Kullamannen vakar över silvergruvan som ligger i området nedanför berget, där tillträdet till gruvan sker nere vid foten av massivet, mot havet. En gruva som var i bruk under Dansk maktinflytande av Skåne på 1500-talet.

dsc_0019_2.jpg

Idag är Kullamannen mer ihågkommen som ett traillopp som går på Kullen två gånger om året, ett traillopp av den krävande klassen med mycket klättrande höjdmeter på glashala stenar och vassa klippor, med saltvattenstänket insvepande i ansiktet på dem tävlande.

kullamannen-logo-1435135553.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.