Årsjubileum och ”bra” väder

on

Nya klassen har intagit Älvdalen och går nu igenom samma inlärning som vi gjorde för ett år sedan. Vi har några veckor kvar innan vi är tillbaka och sätter press på nykomlingarna.

Det är även årsjubileum för bloggandet och den ”elektroniska loggen” jag startade precis efter skolstarten. Det blev inget vidare födelsedagskalas men en njutbar dag.

DCIM100GOPRO
Alla kobbar är inte stentäckta

Det började med att vi bestämde oss för att hålla stängt måndagar hädanefter för att säsongen är på väg in i någon slags lågperiod, vad det gäller stockholmarna iallafall, då skolorna började igår och dem flesta återgått till sina jobb.

Nu är det mestadels turisterna som utgör gästerna och nyfikna kunder. Senast idag kom två tyska kvinnor och frågade om en guidad tur, vi diskuterade lite priser och vad dem hade tänkt sig i tid etc. När allt var klart så frågade jag så klart när dem tänkte sig att detta skulle ske. Och dem båda sken upp och utbrast… ”Om en kvart?”

Jag förklarade läget med att min kollega inte hade kommit så jag kunde inte lämna butiken innan dess så det fick snällt vänta tills han kom.

DCIM100GOPRO
Vissa kobbar i skärgården levererar mer än sten.

I måndes, vad alltså en ledig dag, då vädret var fint och nästan vindstilla i bukten konstaterade jag att det var ett ypperligt tillfälle att göra en rekningsrunda av ett lite mer avlägset område inför de mer avancerade turerna. Dock blev turen inte så lång som den kunde blivit då jag sov extra länge, nu när jag hade chansen.

Första morgonen utan att någon sprang omkring i butiken och jag behövde inte gå upp överhuvudtaget om jag inte kände för det.

Jag packade kajaken med det sedvanliga för en dagstur, ett mål mat, sjukvård, förstärkningsplagg, rep-kit, kaffe och lite kvarvarande nötmix från paddlingen av Dalälven.

 En dejavú-känsla från Paddlingen i dalälven.

Nästan ingen trafik på Baggen, två segelbåtar på väg ut i rännan mot öppnare vatten, och that was it. Lite mer motvind och vågor visade sig när jag svängde ut i rännan, motvinden höll dock i sig hela vägen ut. Jag undersökte några kobbar som jag inte varit ute vid än och hittade en gömd liten vik där en perfekt tältplats uppenbarade sig med två förbereda eldstäder. Jag bestämde mig för att inta lite kaffe och passa på att bara vara i stunden.

Kluckande vågor mot klipporna. Full utsikt in mot rännan och Saltsjöbaden med båtlederna som delade upp sig som en knutpunkt av kobben och potentiell planeringsmöjlighet för vidare färd kunde göras.

dsc_0017.jpg

Jag fortsatte paddla rakt ut för att se om en av dem större öarna vi tittat på på kartan var något att komma efter. Flertalet små öar runtomkring med olika landsättningställen, en vik med totalt vindskydd och utan vågbildning med en brygga. Detta såg lovande ut för framtida turer och tips till framtida gäster.

Detta byttes ut mot rak sidovind med följande vågor in mot stenklipporna, men bra paddling i härlig miljö. Efter  att ha kommit runt den södra udden på Ängön höll min önskan om att vinden skulle hålla i sig och ge mig rak medvind hela vägen tillbaka till Saltsjöbaden.

Diverse varierad sjömanskap från båtarna man mötte med sämst uppförande från motorbåtarna och en hokuspokus-navigering genom vassen och skrämde nästan ett par som var ute och fiskade, möte jag så en annan paddlare när jag kom upp till Gåsösundet. Vi pratade lite om varför vi var ute och att butiken fanns vid Grandhotel.

DCIM100GOPRO
Här skulle man väl kunna slå upp ett tält en helg.

Jag tror att den bästa reklamen är att vi är ute på vattnet med eller utan gäster för att generera fler kunder.

 

Det ska bli bra väder resten av veckan så kanske kan dra ut på lite småuppdrag resterande dagar också. Vi får se. Kanske ska ta tag i chefens uppmaning om att bemästra Surfskin också.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.