Första veckorna i Saltis.

Nu har jag varit här i Saltis i ganska precis två veckor och ja… Högt, lågt och mittemellan kan man sammanfatta tiden här än så länge.

dsc_0016.jpg
SUP-Yoga är även något vi numer har på schemat.

Jag har inte fått paddla så mycket som jag tänkte mig från början, men det kan förklaras på diverse olika sätt. Den största anledningen är nog för att vi är nystartade och saltsjöbadsborna i allmänhet känns inte som dem som hyr kajak med instruktör eller guide.

Antingen kan du paddla kajak o hyr/har en kajak, eller så kan du inte paddla kajak o vill av den anledningen inte paddla.

Dem utländska turisterna är däremot lite mer positivt inställda till att någon annan vet bättre. Redan tredje dagen fick jag min första guidade tur med en brittisk familj på 5.

Utan att ha varit kapabel att reka området innan så gav vi oss iväg på en lite chansning, som togs emot med positiv och rosande feedback när vi kom hem igen.

dsc_0013.jpg
Här någonstans kan man säkert paddla?

Resterande tid har bestått av uthyrning, försäljning och information av kajaker, SUPbrädor och var ångbåtsbryggan ligger.

Tillsammans med detta har en hel del datajobb åstadkommits med uppbyggnaden av hemsidan för butiken och vilken information som ska nå ut till kunderna.

img_20160802_143010.jpg
Mike

Redan första helgen kom min vän Micke ner från Dala-floda för ett event som vi skulle ha tillsammans med Kajaktiv i Hammarbysjöstad. Ett SUP-event där folk fick testa på att SUPa, testa på SUP-polo och samtidigt chansen att lämna ett bidrag till barncancerfonden.

Eventet drog närmare 90 personer under pridehelgen och togs värmt emot av Hammarbyborna.

Under eventet blev jag sjukvårdsansvarig tillsammans med min huvudmentor, James. Dock behövdes det inget inryck under eventet, dessvärre fick jag rycka in senare på kvällen när en kille råkade klämma sin hand mellan skutan och bryggan när sällskapet skulle lägga till. Ingen större uppståndelse mer än från sällskapet och en taxi senare så kom han iväg till sjukhuset.

img_20160730_221650.jpg
Vinnaren från Hammarby-eventet på sin nya SUP-bräda i solnedgången

Under tiden i storstaden har även en hel del stora kändisar hoppat fram på mer eller mindre underliga platser.

Först var det Oskar Kihlborg som kom till butiken för att låna några brädor för att göra en fotosession. Oskar är nog mer känd som en av de två första svenskarna som besteg Mount Everest, tillsammans med Mikael Reuterswärd 1990.

Senare samma vecka fick jag se på Instagram att han var tillbaka i butiken, denna gången med en gäst… Pemba Sherpa! Detta hände givetvis på den dagen jag var ledig och befann mig inne i centrum för att möta upp en vän för några kalla.

dsc_0001.jpg
Mest sedda bilden av stockholm, då vi var 300 personer som fotade solnedgången, kanske skulle fotat folkmassan istället?

Lite gramsen över missen av att få träffa en livs levande Sherpa, fortsatte så det dagliga arbetet i butiken när jag fick en intressenotis på Facebook om att jag hade två äventyrsvänner som var intresserade av ett event som ägde rum dagen efter i ett område nära mig.

Jag klickade in och insåg att det var en föreläsning och inspirationskväll med Pemba och Robin Trygg på Haglöfs brand store på Östermalm.

Lite läsning i kommentarsfältet och bland svaren där, gick det upp för mig att detta skulle äga rum dagen efter, på min lediga dag! Ibland ska man ha flyt. Jag läste vidare i kommentatersfältet och fick reda på att det krävdes ett intressemail för att lätta på trycket inför eventet. Detta innebar att man fick en plats och ens namn skrevs upp på en lista.

Jag slängde iväg ett mail illa kvickt och förklarade situationen med LIAn, min utbildning och det faktum att jag för en gång skull befann mig i Stockholm när något verkligen hände!

Strax efter fick jag ett svar från Michaela att jag hade en plats på gästlistan.

Under dagen fick jag kontakt med en vän jag lärde känna på Vildmarksmässan i våras från Friluftsfrämjandet, Emma. Hon hade också fått en plats och vi beslöt att sluta upp på eventet.

Ett kärt återseende, snack om att vi  borde ses oftare och personliga intressen angående eventet. Några presentationer gjordes mellan folk och återseenden av forna bekantskaper från olika tillfällen.

Jag lyckades även få från kontorspersonalen till att missta mig för en av dem anställda under kvällen då jag kom dit i sedvanlig utstyrsel, friluftsbyxor, trailskor och en Haglöfs-”tisha”.

Jag förklarade läget och vi skämtade om framtiden och en anställning.

Pembas hemsida

Föreläsningen som Pempa och Robin höll i inspirerade åskådarna då man kunde höra enstaka, Oj då, aaah, shit!, Herregud bland publiken när Pemba berättade om Jordbävningen som skakade Nepal förra året och en annan olycka som filmen Everest baserat på, där Pemba dessutom har en av huvudrollerna ihop med Jack Gyllenhall.

En olycka som krävde Sherpors så väl som gäster liv på berget.

dsc_0022.jpg
Gla´a gubbar precis som i våras.

Jordbävningen i Nepal 2015

Everest the movie

 

Efter föreläsningen fick jag chansen att snacka lite med både Robin och Pemba. Förklarande berättade jag för Robin att vi träffats under Vildmarksmässan i allt vimmel. Och sedan fick jag min tid med Pemba, där jag försökte USP-a in mig själv och vad jag höll på med, samt vad jag tänkte göra efter skolan.

Under hans föreläsning berättade han om sina projekt hemma i Nepal, bla. att bygg upp en skola för barnen så dem hade ett säkert ställe att komma till och studera, utan att riskera att förlora sin skola i ännu en jordbävning eller jordskredshändelse.

Vi utbytte lite tankar och idéer och kom överens om att höras vidare.

dsc_0028.jpg
Utvecklingsmöjligheter!

Idag är min andra lediga dag… Eller det som skulle vara en ledig dag. Istället kommer jag upp vid 10 till att butikschefen försöker ringa mig och berättar att ett eventföretag i området har ringt in och bett om en tjänst.

Där dem har en konferensgrupp som vill komma ut och paddla men där förfrågan om kajaker och guide glidit mellan stolarna.

Work-opportunity!

Ett samtal och grundläggande kaffe satte jag mig med datorn, gjorde det jag tänkt göra idag, och sedan ytterligare ett mer informativt samtal om vad som skulle till att hända, nu när koffeinet gjort sitt i systemet. Snabbrekning, några frågor och efterfrågningar hos eventbolaget, så känns det som att kontrollen är återställd och nu väntar bara mottagandet av gästerna.

Hoppas bara dem är informerade, eller förstående med att det inte funkar med kostym och lågskor.

dsc_1265.jpg
Någonstans här kanske man kan gå iland.

Här fixar vi biffen!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.