”Mitt kök”-söndag

on

Efter att ha lämnat in mina toppturspjäxor på tillpassning hos Stadium tog jag mig en nostalgitrip runt Sälen och sälenfjällen. Så här, sex år sen senaste besöket, Försökte jag minnas hur stället var uppbyggt med vilket system som låg var och vilka vägar som gick var.

Det visade sig vara extremt svårt utan snö.

dsc_0001.jpg
Efter värmningen får man stå i motlut för att hälen ska sätta sig.

Dimma, barmark och regn påminde mer om en vinter hemma i skåne istället för dem snötäckta jular som jag associerade med fjällen och dalarna. Ingen snö och finjusteringar i den nya tillpassningen av pjäxorna, innebar att jag fick åka hem utan pjäxor och utan att ha fått se någon snö.

Dagen där på var inte så annorlunda med 8 plusgrader, och måttlig vind. Alltså en dag för inomhusarbete.

CIMG1466
Wokad biff med grönsaker och ris innan packning

Efter att ha fått en förfrågan från Eric Tornblad om fler torkförsök, så satte jag igång med något enkelt, wokad biff och ris. Receptet hittar ni på Frilufsmeny.se inom kort.

Samtidigt som jag lät maten torka tänkte jag att jag skulle göra müsli som jag gjorde så ofta hemma i skåne. Då detta enbart handlar om att blanda och blöta en massa ingredienser som klarar sig själv i ugnen så letade jag upp något annat man kunde hitta på när man ändå var igång.

CIMG1459
Goda saker i samma gryta kan inte misslyckas väl?

Bars att komplettera jägarsnuset på framtida turer. Detta receptet tog jag från boken Fjällmat, av Eric Tornblad.

Men jag lade till lite egna inslag av jordnötssmör, honung, kokosflingor och hasselnötter.

CIMG1461

Recept:

100 g smör

0,5 dl mörk sirap

0,5 dl honung

2-3 msk jordnötssmör

3 dl Havregryn

1 dl kokosflingor

en näve hackade hasselnötter

Jag började koka ner smör, sirap, honung och jordnötssmör till en sörja.

Sedan tillsatte jag bara dem torra ingredienserna, blandade runt så att det band ihop, lät stå en stund för att låta havregrynen suga åt sig av smeten och svälla.

CIMG1462
Enkel disk med bara en gryta.

Sedan skrapade jag ur kastrullen på ett bakplåtspapper, pressade ut kletet över pappret och körde in det i ugnen på en braspanna. på 180C.

CIMG1463
Utsmetat till en härlig kaka.

När smeten har fått färg och smält samman, tog jag ut formen, tryckte ihop smeten igen för att få allt att hålla ihop, ställde den till att stelna i 20 minuter till, innan jag delade kakan i mindre bitar och smetade på lite smält choklad.

CIMG1469
Paketerat och klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.