Vandring – utrustning

Utrustning finns det att läsa spaltmeter om. Om man ska använda sig av lättviktsmaterial, robust utrustning för att den inte ska gå sönder, köpa allt på biltema eller på nätet för att spara pengar, eller i dem stora butikerna för att få kvalitet till lite dyrare pris.

 

Det finns lika många rätt som fel och allt ses på med olika vinklar beroende på vilken typ av person man är.

 

Börjar man läsa artiklar och forumlänkar inom ämnet kan man lätt tappa aptiten, eller ifrågasätta sin egna existens.

Men med lite solning och genom att ta allt med en nypa salt som man läser så kan man lyfta några guldkorn på olika nivåer och sedan bilda sig en egen uppfattning.

 

Det första man borde lägga extra krut på när det kommer till utrustning, är följande:

 

Ryggsäck

Kängor

Tält

Sovsäck

 

Dessa artiklar är väsentliga för en lyckad vandring och kan rädda en en dags ”dålig” vandring. Genom att hålla fötterna varma och skavfria, sovsäcken erbjuder en varm och torr natt i ett vindstabilt och torrt tält.

Ryggsäcken ser till att du inte får skav på axlar eller rygg, samt om den är rätt inställd för dig slipper du bli svettig på ryggen vilket i längden gör att du fryser.

 

Kängorna är vad som kommer tjäna dig bäst i längden då du kan använda rätt sorts kängor året runt, oavsett var du befinner dig.

Dem mest användbara kängorna är ett par skalkängor, helst i naturmaterial. Jag föredrar ett par som går en bit upp på benen för att kunna ta sig igenom snärjande vegetation, snö, och även kunna vada utan problem i vatten som  inte går högre än kängaskaftet.

Är kängorna i naturmaterial så formar dem sig lättare efter dig och din fot ju mer du använder dem. Se till att du går in dina kängor innan du använder dem oavsett vilket material du väljer.

 

Tältet avgör många olika saker.

Hur långt kommer du orka gå pga. vikten?

Hur stor plats tar tältet i ryggsäcken?

Hur står sig tältet i hårt väder?

Hur svårt är det att sätta upp tältet ensam i ansträngt väder?

Hur bekvämt är det att stanna i tältet en dag med extremt väder?

Sedan kan man kolla på extra finesser så som fickor i innertältet, tvättlina, plats i absiden?

 

Det viktigaste när det kommer till tält är att du ska kunna sätta upp OCH ta ner tältet med vantar på ensam, utan att bli av med utrustning. Detta spelar lite mindre roll på sort av tält men desto större roll hur mycket kunskap man har om just det tältet och dess funktion. Sätt upp tältet hemma i trädgården vid olika tillfällen och gör det gärna någon gång på tid för att se hur du beter dig under stress.

 

När det kommer till sovsäck, är detta lika individuellt som kängor och grundar sig i hur frusen man är, är man frusen av sig behöver man en varmare sovsäck.

 

Men en väsentlig funktion att titta på är vikt och volym i förhållande till värme och pris. Ju lättare och liten desto kallare och billigare är sovsäcken. Det bästa materialet är dun när det kommer till isolation, medan syntet är att föredra när man vet att man kommer att vara i våta/blöta miljöer då syntetmaterial torkar långt snabbare än dun och värmer fortfarande om det skulle bli blöt eller vått.

Dock väger syntetsäckar mycket mer än liknande i dun och tar då större plats i ryggsäcken. Till sin fördel är dem billigare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.