Orientering

Orientering är något som är grundläggande inom fjällvandringen, Kan du inte ta dig dit du ska och vädret slår om gäller det att du iallafall kan hitta tillbaka till det ställe du kom ifrån.

 

Lättaste sättet att hitta i fjällen är med en karta och kompass. Dock behöver du veta vad du ska leta efter och läsa kartan för att veta vad det är du tittar på.

Det mest grundläggande är att veta hur naturen beter sig med olika teckningar och linjer på kartan.

Är området mörkt grönt betyder detta att området är täckt av skog, ofta tät eller gammal sådan. Ljusare grön betyder att skogen är glesare och ofta beståendes av lövträd.

Blått är pedagogiskt nog vatten i olika slag. Dem vita fälten däremot är områden utan någon högre vegetation. Dock kan marken vara täckt av sly och andra marklevande växter som dvärgbjörk eller ljung. sankmark och myrar brukar även dem vara indikerade av vita partier på kartan. Stenrösen och muränmarker har massa små cirklar i olika storlekar ofta med större stenblock utmarkerade på kartan.

 

På riktiga fjällkartor som du köper i butik har en innehållsförteckning på höger sida som förklarar dem flesta figurerna som finns i det specifika området. Linjerna som ser ut som någon har sprungit runt med en kratta i varierade cirklar heter ekvidistanslinjer och markerar hur brant området är, Ju tätare det är mellan linjerna desto brantare är det. Dessa är bra att kunna hitta på kartan och överföra den uppskattade höjden till verkligheten för att kunna orientera sig.

 

Men för att kunna använda en karta optimalt behövs även en kompass.

Dessa kommer i alla möjliga former med olika mer eller mindre användbara finesser.

Den jag föredrar kallas syftkompass och har en inbyggd spegel, för att man ska kunna se kompasshuset samtidigt som man riktar in sig mot en distanserad punkt. Dessutom kan denna spegeln användas när man ska raka sig, punktera en blåsa man inte riktigt kan se, reflektera solen för att kunna kalla på uppmärksamhet, och när man ska sminka sig iför fredagsmiddagen på fjällstationen. 😛

Det finns givetvis en massa andra kompasser också med sina fördelar men som jag nämnde i området utrustning så  ska den gärna ha mer en ett syfte.

Bästa sättet att lära sig läsa en karta och ta ut kompasskurs, syftningsorientera och ta ut bärring, etc är att använda sakerna. Se om du inte kan hitta en orienteringskarta över hemmaområdet och ge dig ut i skogen och ”objekt-catcha” olika distinkta objekt på kartan.

 

Nästa steg är att bli medlem i en orienteringsklubb eller scouterna, men då börjar det även kosta pengar, och viktigaste av allt kommer det att ta massa tid från dig som du kanske behöver någon annanstans.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.