Läger

Lägerlivet är spartanskt men kan vara rätt invecklat om man inte har koll på vad som ska göras eller vem som ska göra vad i vilken ordning. Framförallt när alla är kalla, allt är blött, hungern har angripit en som en överhängande baksmälla och regnet bara öser ner.

 

Organisation.

Det första som borde komma på plats inför ett läger är tältet. Detta för att  få undan packning, komma undan vinden, eller regnet. Detta ger även en bra samlingspunkt och tillhörandekänsla för den som mentalt har det svårt efter en svår dag.

Efter att tältet eller vad ni nu använder för skydd, är det dags att ta hand om mat, vattentillgång och till sist personliga uppgifter, som självtillsyn, tvätt, och eventuella sår och skavsåtgärder.

 

Hjälps åt att sätta upp tältet då detta kan vara struligt, framförallt om vinden ligger på. Efter detta borde ni dela upp sysslorna, någon fixar mat, medan en annan letar reda på vatten.

Är ni flera stycken kan ni även ha någon som gör en grov orientering av området runt omkring. Kanske har ni missat en anlagd eldstad eller ett schysst gömt fiskevatten.

Ovanpå detta ska det utses en latrin som ligger på behagligt avstånd från lägret. Det bästa är ett stenröse med lite större stenblock och gärna med en kulle eller vall som vindskydd och insynsskydd från lägret eller andra personer på leden.

För att lägga till en dimension till på latrinen så anläggs denna helst nedströms från lägret, detta på grund av att annars riskeras dricksvattnet att kontamineras av avföring och urin.

Så i ordning borde dricks och matlagningsvatten hämtas högst upp i strömmen, därefter kommer tvättplats, följt av diskplats, innan till slut latrinen anläggs. Denna borde dock inte vara i anslutning till vattendraget då det kan finnas fler sällskap längre ner i vattendraget som också har slagit läger.

 

Allt skräp som skapas under lägerlivet tas med oavsett om det är toalettpapper eller förpackningen från gårdagens middag!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.