Paddla för Dalälven

Dalälven är Sveriges tredje längsta älv och rinner från Stor-våndsjön i Dalarnas nordvästligaste hörn och mynnar ut 542km längre österut i Skjutskär och Östersjön.

 

wp-1467655058694.jpg

 

Detta området anges som den södra gränsen till Norrland och användes för till att flotta timmer nedströms till Östersjöområdet.

img_20160714_135311.jpg
Det är inte svårare än du gör det.

I detta området gav  jag mig ut i, samma väg som dem gamla flottarna färdats, för att påvisa problemet med nedskräpningen av våra vatten. Ni känner säkert redan till Håll Sverige rents kampanjer med att städa upp Östersjön och västkusten från skräp som befinner sig längst hela den svenska kusten?

wp-1467655051798.jpg
Zoomar man in på bilden ser man en cykel på botten.

Men var kommer skräpet ifrån? Tyskar på väg till Sverige via ferjan, Rostock-Travemünde? Eller festkryssare mellan Stockholm-Åbo?

Ja kanske en del, men det kommer också en hel del från dem svenska sötvattnen och det svenska inlandet, som sedan slussas ut till kustområdena där det sedan sköljs upp på våra stränder och påverkar såväl vatten- som strandlevande organismer och varelser.

DCIM100GOPRO

Under denna turen försökte  jag att belysa vilken sorts skräp och var det kan tänkas komma ifrån samtidigt som jag samlade in vad jag kunde ta med mig och lämna in på renhållningsterminaler ut med vägen. Under tiden hade jag även att ha en insamling till förmån för Håll Sverige rent och med hashtagen #Ettskräpomdagen fick jag förhoppningsvis med er andra till att ge er ut i era lokala vattenområden och hjälpte till att rensa upp den svenska naturen från vårat skräp.

 

Samt så att nya medel kom in, för Håll Sverige rent att anordna fler event och träffar till att samla in skräp och finansiera olika renhållningsarrangemang runt om i Sverige.

dsc_0019_29.jpg
Prijon Marlin sponsring från Kajaktiv

 

logo-s

Utöver att försöka få med er ut och plocka skräp så ville jag påvisa att det inte är så svårt som folk vill få det till att framstå att ta sig ut i naturen. Det krävs inte oändligt med ledighet eller ett fett bankkonto för att ge sig ut och njuta av den fantastiska natur vi faktiskt har HELT GRATIS! i vårt egna land. Och kanske kunde jag få några av er att avstå från att dra söder ut över nästa sommar och kanske utforskar ert land istället på något vis. Erfarenheten från ett äventyr säger mer än en sandig handduk från Mallorca någonsin kan. Och samtalen vid släktträffen, tjejkvällen, grabbmiddagen får ett helt annat djup när man säger att ”Jag var i fjällen i somras.”

trampolin
Som sagt, allt skräp kunde jag inte ta med mig.

Mina sociala medier uppdaterades under tiden jag var ute med media och inlägg utmed vägen och allt eftersom jag tog mig fram i det svenska inlandet. Vilket inte alltid var så lätt gjort.

Låt er gärna inspireras av min miniexpedition, som förhoppningsvis får er till att ta det där första steget ut genom dörren.

 

”Första steget till ett äventyr är det som leder ut genom dörren!”

Nedan hittar ni länkarna till blogginläggen under turen:

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

The movie

Annonser

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s