Teknik

Bärteknik, lägga i, plocka upp.

Att bära, lägga i och plocka upp en kajak e lite samma sak oavsett vilken sort det handlar om. Det som skiljer något är att en forskajak har du möjlighet att gå i på land och sedan lyfta i dig själv med hjälp av armgång om du har längd och styrkan till det.

 

Annars gör du så att du plockar upp kajaken med en säker lyftställning, där du böjer på knäna och spänner magmusklerna, ser till att ryggen är rak och i linje med höfterna innan du använder styrkan i benen för att resa dig upp och lyfter kajaken.

Bästa sättet att lyfta en kajak ensam är med ett fast grep parallellt över sittbrunnen där du grepar runt relingen där kapellet sedan ska placeras.

Se till att du har koll på var kajaken börjar och slutar och att du vet hur mycket spelutrymme du har ner till marken så att du inte släpar i marken med underredet.

 

Helst ska man vara två när man bär en kajak för att spara ryggen, samt att det är smidigare att manövrera kajaken.

Då använder man kommandot, fatta, säkra, lyft och tar tag om underredet på kajaken i fören och aktern. ”Bärhandtagen” som ofta är placerade ovanpå kajaken, ett i var ände, har en tendens att gå av vid för hög belastning och är instabila att bära i. (Framför allt om kajaken har några år på nacken.)

Stabilast transport är om man står på varsin sida av kajaken när man bär den. Vilket gör att när man ska sjösätta behöver en av bärarna byta plats.

Enklaste sättet att lägga i är att man placerar bakdelen av kajaken i vattnet och sedan för i kajaken medan man håller i fören.

 

När man sedan ska plocka upp kajaken igen gör man på samma sätt men i omvänd ordning. (Läs texten baklänges.) 😉

 

I och urgång.

Att kunna komma i och ur kajaken är grunderna för att kunna paddla över huvud taget.

Detta görs lättast från en låg brygga där du kan glida ner i sittbrunnen utan att behöva använda allt för mycket kraft.

Det stabilaste och säkraste sättet är att man lägger paddeln bakom sittbrunnen, så att den ligger i nittio graders vinkel med kajaken över bryggan. Så mycket av paddeln som möjligt ska ligga på bryggans yta.

Sedan SÄTTER du dig PÅ rumpan, PÅ bryggan. Fattar tag om bakre delen av sittbrunnen och paddelskaftet med den hand du har UT mot vattnet, medan du trycker ner den delen av paddeln som ligger på bryggan ner i bryggans gods.

Efter detta placerar du benen ner i sittbrunnen, fortfarande med rumpan på bryggan, SEN lyfter du rumpan genom att lägga över tyngden på armarna och paddeln och för över dig själv i en sidoförflyttande rörelse ner i sittbrunnen så att benen kommer in i hålrummet framför sittbrunnen och rumpan placeras så automatiskt i sättet i sittbrunnen.

När detta är gjort har du utfört en korrekt äntring av kajaken, utan att ha riskerat att trilla i, välta kajaken, få kajaken att kasa iväg från dig, eller äventyrat din egna säkerhet eller hälsa med ett ofrivilligt bad, eller i värsta fall, ett fall som gör att du skadar dig på kajaken, bryggan eller något annat hårt material.

 

Urgången sker i princip på samma sätt som en igång, med samma moment men något baklänges ordning.

Föst preparerar du med att lägga paddeln bakom dig kloss intill sittbrunnen, så att så mycket som möjligt av paddelns skaft ligger på bryggan, sedan greppar du tag om sittbrunnen och paddeln med den hand som är längst från bryggan, den andra placeras högre upp på bryggan med ett stadigt grep/tryck på paddeln. Sedan lyfter du upp dig själv med armstyrka och för över rumpan till en SITTANDE position på bryggan. Här kan det hjälpa lite om du samtidigt för över det närmsta benet till bryggan när du går ur kajaken för att få lite mer kontroll så att kajaken inte kasar ut från bryggan och du placerar rumpan i vattnet istället.

Sedan lyfter du bara ur det kvarvarande benet, samtidigt som du fortfarande håller ett fast grep om sittbrunnen och paddeln. När hela du är placerad, SITTANDES på bryggan kan du släppa sittbrunnen och påbörja att ta upp kajaken.

 

 

Hur paddlar man? Bålrotation.

Själva paddlingen är en hel vetskap för vissa, men grundregeln är att använda dem stora musklerna i rygg, bål och armar för att underlätta för dem utsatta slitdelarna i kroppen så som axlar, handleder och händer. Och SLAPPNA AV!

Många gör felet att dem sitter och spänner sig istället för att slappna av och njuta av stunden, rädda för att dem ska trilla i eller välta med kajaken.

I själva verket är det större risk att trilla i om man sitter och spänner sig hela tiden istället för att följa med i kajakens gungande rörelser när man forserar en våg eller svall från tex. en båt.

Användningen av dem stora musklerna når man genom att rotera med bålen när man tar ett nytt paddeltag, tanken är att man ska följa med paddeln i sin rörelse genom att rotera kroppen så att paddeln alltid är framför kroppen. Om man sätter i paddeln på vänster sida av kajaken så roterar man alltså kroppen åt andra hållet. Sedan följer kroppen med tillbaka när man drar paddeln mot sig och strax bakom sittbrunnen innan man skiftar rörelsen över på andra sidan.

 

Isättning av paddel, grep och handhavande.

Detta stycke går lite in i föregående stycke men jag ska försöka att förklara så enkelt som möjligt. PADDLA!

Hehe, ne men när det kommer till isättning av paddel så brukar folk ta i för mycket eller för lite för att få utväxlingen med sig i paddeltaget.

 

Vad man gör är att sätta i paddeln med bredsidan 90 grader från kajaken och något framför sittbrunnen. Sätter du i paddeln längre fram kan du behöva onödigt mycket energi och kraft innan du faktiskt får någon effekt i ditt paddeltag.

Dagens kajaker har ofta ett godsnät eller en mindre ”fika-lucka” framför sittbrunnen, denna kan du använda som måttstock för isättningen av paddeln, sätter du i paddeln framför luckan, så är du för långt fram, precis där luckan eller nätet börjar eller mitt i ,brukar vara lagom. När du sedan för paddeln bakåt, kan det vara att föredra att puta på med den andra delen av paddeln, (som nu är i luften.) För att undvika att få onödiga ansträngningsskador i axel eller armbågsled. När paddeln kommer till sittbrunnens bakre del, för du upp paddeln igen och sätter i den på samma ställe som föregående, vid fika-luckan.

Samtidigt som du för paddeln bakåt så roterar du kroppen mot den del av paddeln som är i vattnet. På detta sätt underlättar du för armmusklerna och använder istället dem stora rygg- och bröstmusklerna.

 

För att slippa onödiga skador och domningar i händerna så kan du släppa greppet om paddeln och låta paddeln kasa med i utrymmet mellan tummen och pekfingret medan du för paddeln framåt med en utsträckande rörelse i armen.

På detta sätt blir framföringen av paddeln mer skonsam för hela armen och handen och inflammationsrisken i leder minskar, framför allt vid längre paddlingar där nötande kan ge negativ effekt i fingrar och leder.

 

Andra saker som är bra att tänka på när man införskaffar sig en paddel är vikt vs. tålighet.

En plastpaddel kan man vara ganska hårdhänt med och stöta i stenar, botten, kajplatser, utan att det händer så mycket med paddeln. Medan en paddel i kolfiber är mycket känsligare för istötningar och belastning, dock är en kolfiberpaddel väsentligt mycket lättare vilket kan vara skönt att ha med tanke på belastningen på handleder, axlar och armar, men även i det långa loppet om man paddlar mycket eller långt. Då vill man gärna komma ner så mycket som möjligt i vikt och inte anstränga armarna mer än nödvändigt.

Det hela kan sammanfattas som det mesta inom friluftsliv och för övriga livet.

Det kostar!

Är utrustningen lätt och ömtålig, kostar den pengar, är den tålig men tung så kostar det energi istället för pengar.