Kajak – utrustningen

Utrustning

Kajak

 

Justeringar

Justeringar i kajaker brukar oftast bestå av justeringar av stol, ryggstöd och pedaler för roder. Dessa ställs in lite olika beroende på typ av kajak och tillverkare. Men grundprincipen är att du ställer in sätet först med en enkel lina där du justerar ryggstödet och en skjutskena för att flytta sätet fram och bakåt. Sedan reglerar du pedalerna som sitter nere i sittbrunnen, en bit fram, så att du får en bekväm men kontrollerad sittställning. Kontentan är att du ska ha något böjda ben och sitta så tight som möjligt för att kunna ha kontroll över kajaken även utan paddel.

 

Modell för tur

Att välja kajak är baserat på dig själv och på vilken aktivitet du ska göra. Om du ska forspaddla rekommenderas inte en havskajak tex. Däremot om du ska ha en motionskajak, så kan både en havskajak och en surfski fungera. Det som tas i akt då istället är om du vill kunna använda kajaken till något annat än träning eller om du vill kunna ta med dig packning när du paddlar.

 

dsc_0019_29.jpg

Havskajak

En havskajak lämpar sig utmärkt till lite längre färder, speciellt om du ska ha med dig tält och övernattningsutrustning.

Här kan man även packa för dagsutflykten eller andra aktiviteter som kräver att du har med dig utrustning.

 

 

Forskajak

En forskajak är en liten och tight farkost där du ska vara ”glad” om DU får plats. Denna används i forsar och små, vattendrag med högt vattentryck. Denna används främst för lek och teknisk paddling och inte så  mycket för att transportera sig en längre sträcka.

Du kan vara ute flera dagar med en forskajak men då krävs det att du i förtid har satt upp ett basläger eller har en följebil som har med sig campingutrustningen.

 

Skärgårdskajak

En mer bortglömd kajaksort är Skärgårdskajaken, vilket är som en kort havskajak men med snarlika egenskaper.

Den största skillnaden är storleken, längd och bred på farkosten, resterande egenskaper är som bland olika modeller av havskajaker. Olika luckor, packutrymmen och däckslinor.

 

dsc_1313.jpg

Surfski

En Surfski är en kajak som fungerar att paddla på dem flesta vatten. Detta är en kajak som är lämpad för träning och tävling. Eller om man vill ta sig från A-B så snabbt som möjligt.

Hastighet är fördelen med denna modellen. Dock kräver denna modellen mer balans och kroppskontroll eftersom du sitter på mycket mindre yta och förhållandevis mycket högre upp än i en havskajak.

 

Paddel

Uppbyggnad

Grundprincipen för en paddel är en stång/bar av något slag med en fena på var sida. Sedan finns det olika finesser på olika sorters paddlar, där du kan ställa längden på stången och vinklar på paddelbladen.

 

justering

Antingen justerar man bladen genom att vrida stången så att låsningen går i eller så låser man stången med ett trycklås. Trycklåset gör att man har större möjlighet att få paddeln i en personlig inställning där du kan finjustera vinkeln att passa just dig.

 

Modell för tur

Det finns olika paddlar  för olika sorters paddling precis som med kajakerna.

Men detta är givetvis en smaksak också.

 

Vingpaddel för surfski

dsc_1317.jpg

 

Flytväst

Flytvästar skiljer sig något mellan kajakutövanden för att passa för aktiviteten. Den största skillnaden är mellan forspaddling och rekreationspaddling.

 

Inställning / tillpassning

Västarna har ofta olika tillpassningsfunktioner, som straps på sidorna och över axlarna för att få västen att sitta, tillsammans med en dragkedja i mitten, och ett till två klippspännen

Modell för tur

Forspaddlingsvästen är kompaktare, och med specifika finesser, gjorda för att man ska kunna knyta in sig i västen vid räddningsövningar, och andra arbeten i fors. Denna väst är även utrustad med ett säkerhetsspänne, som du kan dra i om du skulle fastna någonstans. Som då löser ut och löper igenom flytvästen och man kommer fri.

 

Havskajkvästen är en större väst där komfort kommer före finess. Några fickor för snacks eller utrustning.

 

Packning

 

DSC_0018_29.JPG

Utrustning

Säkerhetsutrustningen består av en flotör, en uppblåsbar påse som kan användas för att komma tillbaka in i kajaken om man trillar i vattnet.

Länspump,  till att pumpa ut oönskat vatten från sittbrunnen om man blir översköljd av en våg, trillar i och fyller sittbrunnen, eller på annat sätt får in vatten i sittbrunnen, (Vattenkrig kanske?)

Detta är en handpump i dem flesta fall där man drar vattnet upp med ett handpumpstryck genom ett rör som spottar ut vattnet utanför kajakens reling, detta är lite krångligt att använda då rören ofta är rätt långa men man får hitta sin finess som passar en själv.

En tvättsvamp för att suga upp det där sista vattnet kan vara najs att ha med sig också.

En kastlina är att föredra men kan vara lite struligt om man är ensam, då du behöver någon som kan dra i den andra änden för att göra någon skillnad. Dock kan den vara bra att ha om du skulle behöva vada ut eller binda fast kajaken för att forsla den nedströms i ett svårt parti.

En SPOT är inte heller att förbise, framförallt om man paddlar ensam. Med denna kan man dessutom få en fin feature på sin blogg, eller hemsida där en karta kan visa hur långt man har kommit på sin tur. Till SPOTen behöver man köpa ett abonnemang, för att kunna koppla upp den till satelliterna, som kostar 99$ detta ger en tillgång till satelliterna under ett år, vilket kanske inte känns värt det för en eller två veckors paddling.

Här får man göra en personlig övervägning!

Första hjälpen som är baserat på vilken typ av tur man ska göra!

 

 

Kläder

Resterande packning är beroende på vilken sort av tur man ska göra, Grundregeln är ett vått ett torrt ombyte, detta kan man förstärka med något extra par underkläder och strumpor.

Till detta behövs givetvis förstärkningsplagg.  Vilket jag personligen rekommenderar, består av ett regnställ och en lätt dunjacka. Tillsammans med ett par tunnare vantar och en skön mössa, jag använder mig av en vanlig stickad fleecemössa som värmer gött!

 

Hur packa

Packning ska packas vattentätt oavsett vad man har med sig eller hur lång tur man ska ut på.

Lättast är att packa i färdigdesignade packpåsar med rullstängning för bästa funktion. Dessa finns i massa olika material och utföranden. Mina personliga favoriter är Seatosummits Bigriver bag. Som är i tjockare material och har dessutom en loop fastsydd i ena klippspännet som man kan fästa en säkerhetslina eller karbinhake för att säkerställa att du inte blir av med bagen vid taskigt väder.

dsc_0004_47.jpg

Hur stuva

När det är dags att packa kajaken så finns det några riktlinjer att hålla sig till.

Grunden är lite som när man packar en ryggsäck. Tung packning ska packas när ryggen och lågt i kajaken. Detta ger en stabilare kajak som följer dina rörelser bättre, och minskar risken för onödig energianvändning när du behöver svänga kajaken eller parera vågor eller vind.

En annan bra sak att tänka på när man packar är att packa i den ordningen som man kommer att använda eller BEHÖVA, utrustningen i kajaken. Så lunch, första hjälpen, och förstärkningsplagg bör placeras lättillgängligt nära packluckorna.

resterande packning kan ligga lite där det får plats, liggunderlag kan vara bra att stuva långt fram i fören, eller under tyngre packning i bakre packningsskottet.

Saker som Kaffe, fika, choklad och dricka, ska vara så lättillgängligt att du kan nå detta utan att lämna sittbrunnen.

Vissa kajaker har en fikalucka framför eller bakom sittbrunnen, här kan det vara bra att placera kaffet och kanelbullarna innan man ger sig ut. Tillsammans med fikan kan man placera, kompass, nötter och toalettpappret, för att ha dessa saker nära till hands när dem kommer att behövas.

 

DCIM100GOPRO

 

 

Jag kan bistå med kunskapen och instruktionerna för kursen, men utrustningen får ni antingen köpa hos Paddlesports i Saltsjöbaden eller Kajaktiv, där jag kan bistå med kontakten.

 

Två bra kompletta utrustningar som lämpar sig till längre paddling med övernattning hamnar slutprismässigt på 27583:- För en nybörjarutrustning.

Medan en mer avancerad hamnar på 32083:-

Dessa priser skiljs åt genom att kajaken är utbytt till en mer avancerad modell som kräver lite mer av paddlaren.