Kajak

Kajak kunskap

Historia

Den första friluftskajaken byggdes i början av 1850-talet av en engelsman efter att han gjort en expedition till nordkaloten och eskimåerna som levde där. Han fachinerades av deras farkoster och bestämde sig för att han själv ville ha en. Så när han kom hem kontaktade han en engelsk båtbyggare som konstruerade ”Rob Roy” som farkosten kom till att heta, efter McGregors önskningar.

Resultatet blev en 4,2 meter lång, 0,65 meter bred och 1,6 meter hög farkost, som enbart vägde 32 kg. 1,6 meter hög? Ja McGregor lät installera en mast för att kunna segla skutan.

Hela konstruktionen bestod av tunt ekfanér med ett yttre hölje av mahogny på bordet, (Den översta delen av kajaken).

Sätet tillverkades i kork, så att denna även kunde användas som en livboj.

1405_Rob_Roy-0x350
En sketchmålning av McGregor och hans Rob roy.

När bygget var klart begav McGregor sig ut på en expedition i Europa med enbart 6 kg packning!

I denna packning hade han såväl spritkök som proviant. Kök, kastrull, ris, soppor, choklad, kaffe var huvudbasen för hans föda. Utöver detta hade han bara med sig ett ombyte kläder i en sjömanssäck.

Hans resa tog honom ända ner till Palestina och Egypten, hans reseskildringar fick tillverkningen av kajaker att blomstra och och det första kanotförbundet bildades 1873, ”The Royal canoe club.”

En annan av hans turer tog honom genom Göta kanal och ut till Östersjön.

rob_roy
Orginalet av Rob roy som finns bevarat på River & rowing museum i nära Themsen, Henely, England.

Anledning

En kajak är frihet, och kostar inte lika mycket som en vanlig båt. Det ända bränsle som behövs är det du stoppar i dig själv.

Klart, det är inte gratis att ha en kajak men i det långa loppet om man kollar på användningsområden och slår ut kostnaden på hur många år man kan ha nytta av en kajak så är det en mindre betydande summa.

Frihet var det rätta ordet. Med en kajakvagn så finns det INGET som stoppar en!

Användningsområden.

Det finns olika kajaker för olika användningsområden.

 

Havskajak

Är lite vad det låter, en kajak som är avsedd för att använda på havet. Det går klart att använda den på andra ställen också, men det specifika för denna sorten av kajak är att den fungerar bra i lite mer öppet vatten, där vågor, strömmar, och andra väderfenomen kan ställa till det för en paddlare. Tack vare sin längd och ofta breda kontaktyta med vattnet är den väldigt kursstabil och utmärkt att paddla längre sträckor med. Inom området ”Havskajak” finns det givetvis underkategorier eller modeller som beter sig bättre i viss sorts sjö, jämfört med andra.

dsc_0019_29.jpg
”Min” Marlin inför Paddlingen av Dalälven.

 

Surfski

Är en sort av kajak som lutar åt havskajak med sin spetsiga nos, roder och längd. Men that´s about it. En surfski används främst som en tävlingskajak eller motionskajak då den är väldigt instabil men i gengäld kommer man upp i högre hastigheter än med en vanlig havskajak och kan på det viset åta sig längre distanser på kortare tid. Det finns packutrymmen här också, men dem är avsedda för små saker, som vatten, ett förstärkningsplagg och möjligen snacks.

BILD KOMMER!

Forskajak

Är nog den sorts kajak som flest föräldrar tänker på när dem hör att deras barn säger att dem ska ut och paddla kajak.

En kort, kompakt skuta som man trycker ner sig själv i med hjälm och möjligen armbågsskydd för att sedan kasta sig ut i forsande vitvatten och parera stenar, droppa ner för vattenfall.

Denna typ av kajak används främst i inlandsvatten som floder, älvar och andra ställen där vattnet har en framskridande kraft.

Danne ställer in forskajaken att passa honom inför rollträningen vi hade i våras.
Danne ställer in forskajaken att passa honom inför rollträningen vi hade i våras.