Backpacking – utrustning

Utrustning

Sedan kommer vi till det som dem flesta av oss är intresserade av… Utrustning.

Om du inte märkt av den röda tråden än så baseras utrustningen också på resmålet och ändamålet med resan.

Vad kommer det vara för väder? Regn, monsun? Värmebölja, vinter? Frostgrader på nätterna, stekande sol på dagarna?

Tillsammans med vad det är för natur, alltså inte växter och djur utan generellt, stadsmiljö, djungel? Skog, berg? sten och rötter? Asfalt, grus eller lervälling?

Detta ger en grund om vad man ska titta på för utrustning.

Lägger man även till vad man ska hålla på med, hur man ska ta sig fram, vandra, köra bil, lifta, cykla, åka båt?

Så kan man strama åt utrustningen man behöver titta på.

Du kanske redan har ett par polyesterbyxor med zip-off? – Va bra, packa ner dem då!

Det finns ingen anledning att köpa ny utrustning bara för att. Kostnaderna kommer ändå dyka upp.

Utrustningen för backpackning återspeglar gärna den man har när man vandrar. Det vill säga, den ska väga lite, ha många användningsområden och helst inte ta någon plats i packningen.

 

Packsystem

Det första du borde kolla på är hur du ska dra runt din packning.

Ska du bära allt själv flera mil medan du vandrar fram i djungel och lervälling?

Eller ska du ha en bil du kör omkring i hela vistelsen?

Ska du ligga på hotell och bara äta på michelinkrogar?

Detta är ingen lätt uppgift att ta reda på på rak arm, men en grundläggande för att du ska ha det så bekvämt som möjligt med så få onödiga kg som möjligt och helst utan att känna av bagaget. Många som backpackar använder sig av en ryggsäck och gärna en så lätt som möjligt. MEN! det fungerar inte att köpa den minsta, då du fortfarande ska ha utrustning med dig och helst inte ska göra avkall på bekvämligheten av att bära ryggsäcken, för att den är ”för stor”

Kolla efter ett bra bärsystem med ordentliga axelremmar, och ett avbärarbälte som kan hjälpa att avlasta axlarna. Sedan kollar du på hur många liter du behöver för att rymma din resterande packning.

Bara för att ryggsäcken/väskan/bagen rymmer 70 liter betyder det inte att du behöver packa ner 70 liter utrustning. Men det kan vara najs att ha vetskapen om att man kan köpa den där hatten, tröjan, skorna man hittade på marknaden och få med dem hem utan att lämna något annat kvar.

Slutsats: Nytvättad, struken och vikta kläder tar 1/3 del så stor plats som den kommer göra efter tre veckor på resande fot. Se till att hitta det bärsystem som passar resans struktur.

Testa dig fram i butik, med packad packning.

 

Organisation

För att hålla koll på ordningen i packningen kan du även köpa packpåsar, som du märker upp eller använder i system för att dela upp din packning.

Det kan vara rätt gött att veta att regnkläderna ligger i röda påsen i topplocket när regnet bara öser ner och du känner hur vattnet tränger in under byxorna.

Det finns en massa olika system att välja på, från vattentäta till nätpåsar där du ser vad du har packat. Detta är en personlig prägel som varje person får hitta sitt system i.

Själva utrustningen är bra att ha en upplaga med sig när man åker hemifrån, men värt att tänka på är;

 

”Hur lätt kan jag hitta en ny, reparera den jag har eller komplettera om föremålet skulle gå sönder när jag är på resande fot?”

 

Lika viktigt som bärsystemet är att man har bra på fötterna.

Beroende på vilken miljö, vilken typ av packning och vikten på din packning kan du behöva olika mycket eller olika sorters stöd för dina fötter.

Kanske klarar du dig med flippflopps, kanske behöver du en riktigt känga som du dessutom ska vara kapabel till att underhålla under tiden du är ute och reser.

Återkommande kommer jag falla in i om du är ute med ryggsäck för att jag misstänker att det är så här dem flesta bestämmer sig för att resa, just för att det är enklare att hantera denna sortens packning.

Beroende på hur mycket packning du har med dig så finns det olika variabler att hålla koll på, utgående från det bredaste perspektivet så ska du ha en vridstyv känga med bra sula som tar upp tyngden från stegen, och samtidigt håller fotleden på plats för att ge extra stabilitet.

Till detta kan man kolla på hur foten beter sig i kängan också om man behöver lägga i en extra sula för värme eller stöd, samt hur mycket man behöver fylla upp kängan med isolering (strumpor) för den gällande turen. Strumporna ger även en viss sort av dämpning om du väljer en strumpa i något dyrare material som inte bunkar ihop sig som tex bomull gör.

 

Den mest allsidiga kängan är en skalkänga, gärna i läder, vilket är ett relativt lätt material att underhålla. Samt att det är formbart efter hur just dina fötter beter sig och formar sig därefter. Denna sortens känga torkar även snabbt om du skulle gå ner dig eller bli helt genomdränkt jämfört med om du hade haft en membrankänga, (Goretex eller liknande.)

Denna modell gör även att du kan kombinera ventilationen och isoleringen i kängan med olika strumpor och inlägg. Den modell som generellt rekommenderas är en tvålagersprincip. med en tunnare strumpa under en lite tjockare och gärna i ull eller som fler och fler har fattat tycke för, bambu. Själv har jag ingen erfarenhet alls av bambu som material. Men tvålagersprincipen betyder att det hämmar skoskav då det inte bildas något nötande konstant tryck på foten, oftast hälar och sidan av fotsulan.

Är det alldeles för varmt kan du ta av en strumpa för att öka fukttransporten från foten och är det så att det skulle bli kallt kan man ta på en extra strumpa i skalkängan. Detta betyder även att kängan ska vara lite, lite för stor när du testar ut kängor med enkel strumpa, för att du ska ha plats med en extra strumpa. (Oavsett vilken modell på känga du väljer!)