Pass, försäkring, visum, vaccin och valuta.
Den delen som kan komma att ta längst tid att genomföra och få färdigt är den rent pappersjuridiska delen inför en resa, då du kan behöva söka tillstånd för olika länder, vaccinationstider ska genomgås, nytt pass kanske behövs, och valuta behövs växlas och kollas upp.
Pass
Börja med att kolla så att ditt pass är giltigt och att det inte går ut under tiden du har räknat med att var borta, vissa länder kräver att ditt pass är giltigt en vis tid, även efter att du kommer tillbaka hem från din resa. Detta kan man läsa mer om när man söker visum eller på landets ambassads hemsida.
Slutsats: Är passet inte giltigt eller är det risk att det går ut innan du är tillbaka hemma? Skaffa ett nytt! Frågar polisen om varför du ska söka ett nytt pass redan förklarar du bara vad du tänkt göra.
Visum
Samtidigt som du håller på att kolla på passet kan det vara läge att kolla upp angående visum och visumansökan. Detta kan vara en lång och utdragen progress som dessutom innefattar att du behöver skicka ditt pass (i original) till det lands eller länders ambassad som du tänkt vistas i.
Tillsammans med visumansökningen kan det krävas en beskrivning av vad din resa går ut på och vad det är tänkt att du ska göra där. Detta kan med fördel sammanfattas av planeringens första del, där resmålet plockades fram.
Slutsats: Kolla upp visumansökan samtidigt som du kollar upp ditt pass. Det kan krävas foto för visumet också. Läs på ambassadens hemsida om vad som krävs.
Försäkring
Se över din hemförsäkring och reseförsäkring. Det kan behövas extra försäkringar vid visa resor och resmål, framförallt över en längre tid. Försäkringskassan har även en försäkring kopplad till Europeiska sjukförsäkringskortet, detta kan vara värt att kolla upp!
Slutsats: Kontakta ditt försäkringsbolag om vad som gäller.
Vaccinering
Samtidigt som du letar upp uppgifter om visumansökan kan du kolla om det behövs något specifikt vaccin för resmålet. Först här kan den ekonomiska statusen komma in då det inte är gratis att vaccinera sig. Många vaccin kommer i flera doser och kräver därför planering och framförhållning.
För att ta reda på vilka vaccin som krävs för resmålet kan man googla fram eller surfa in på vaccinationsguiden.se eller 1177/Vårdguiden. Här hittar du vilka vaccin som behövs för olika resmål. Här finns även förslag på var du kan vaccinera dig.
Slutsats: Även om vaccinationerna kan kosta mycket så är det säkrare att vaccinera sig för en extra anledning, trotts att just den åkomman inte finns i just den delen av landet du ska till. Detta gör att du inte blir hindrad från att ta en extra avstickare söderut om spontaniteten kommer på.
Valuta
Efter att denna grundinformation inhämtats och genomgåtts, så kan man börja titta på vilken valuta och valutakurser som kan vara relevanta för resan.
Ofta är det bra att ha med en viss summa i en starkare valuta inom området för att säkerställa att du kan få tag i det nödvändigaste om du skulle råka ut för något. Kontanter är alltid bäst då det inte är beroende av något annat så som ström eller en bankomat.
Däremot är det inte att föredra att ha hela reskassan i rena kontanter med risken att bli rånad. Men några dagars kostnader skadar inte att ha. Dock inte allt förvarat på samma ställe.
Slutsats: Googlar du runt på valuta och resmålet hittar du tips och trix, samt att kolla med Forex om vad som gäller för just ditt resmål.